Am primit o solicitare din partea unui client care se confrunta cu problemele legate de filtrarea particulelor de fum si praf fin, din procesul de productie.

Pentru a demonstra eficienta si calitatea echipamentelor noastre premium REVEN, le-am propus sa facem un test la fata locului, extragand din proces 1000 m3/h aer poluat cu fum si praf fin, iar ulterior sa le oferim un set de masuratori, de unde sa vedem impreuna eficienta filtrarii.

Filtrarea particule fum si praf fin cu echipament electrostatic

Pe ce solutie am mers si ce am folosit pentru test

Noi ca si solutii abordam diferit filtrarea aerului industrial, adica nu folosim filtrarea traditionala (materiale filtrante, saci, filtre HEPA, etc.) deoarece interesul nostru este sa reducem cat mai mult cheltuielile pe care le au clientii.

Totusi, daca trebuie, datorita constructiei modulare putem include un modul care sa contina cele enumerate (inca o treapta de filtrare), doar ca cea mai mare parte a particulelor (filtrarea grosiera) sunt oprite de tehnologiile patentate REVEN, iar ulterior doar o mica parte ajunge in treapta de filtrare fina.

Filtrarea fina este un filtru HEPA cu o constructie speciala (de unde rezulta durata de viata foarte mare) sau un filtru Eureven, filtru care se spala cu degresant industrial.

Asta inseamna o durata de viata foarte mare a consumabilelor.

Revenind la solicitarea clientului, am ales filtrarea electrostatica a fumului deoarece aceasta se preteaza intr-o aplicatie ca cea de fata.

Colectori electrostatici filtrare fum particule ulei

Cum functioneaza colectarea electrostatica a particulelor de fum, praf fin, ulei din proces, pe scurt.

Functionalitatea colectorului electrostatic poate fi descrisa dupa cum urmeaza: firele ionizate si placa de colector se afla sub o sarcina pozitiva de 6-7 kV. Aceste placi sunt izolate cu material ceramic durabil. Placile colectoare ramase precum si rama colectorului sunt negative electrostatic.

Colector electrostatic pentru vapori de uleiCurentul care trece de la placile pozitive si firele ionizate, la placile colectoare impamantate si la partile carcasei, este de o intensitate mica (curent de ionizare).

Totusi, intensitatea sa nu e este de neglijat atunci cand trece prin aer si produce ozon. In general, se poate spune ca un voltaj mare aplicat, poate determina intensitatea curentului si ca o consecinta, cantitatea de ozon produs.

Cand particulele ajung in colectorii electrostatici, moleculele acestora renunta la electroni datorita sarcinii pozitive a firelor ionizate si devin si ele pozitive. Particulele cu sarcina pozitiva sunt atrase de placile colectoare impamantate, cu sarcina negativa si sunt separate.

Exista molecule de particule cu o sarcina negativa mare, in aerul extras. Aceste molecule nu pot fi neutralizate complet prin ionizarea pozitiva a firelor si in consecinta, ele sunt atrase de placile colectoare si separate aici. Citeste mai mult despre cum functioneaza celulele electrostatice.

Echipamentul de test folosit

Varianta pentru test a fost REVEN X-CYCLONE seria CE, cu urmatoarele specificatii:

  • Volum Extractie: 1000 m3
  • Filtrare: electrostatica
  • Voltaj: 380 V
  • Curent: 130 A
  • Putere: 320 W
  • Lungime: 1540 mm
  • Latime: 560 mm
  • Inaltime: 810 mm
  • Diametru conectare: 200 mm
  • Greutate: 143 kg

Filtrare fum si praf fin cu echipament electrostatic

Cu ce am masurat eficienta

Am folosit numaratorul de particule premium de la TSI Dusttrack II 8532 si impactoarele pentru PM1, PM2.5 si PM10.

Am facut masuratori atat la intrarea in echipament (printr-o gaura data in tubulatura) si la iesirea din acesta. Temperatura de intrare masurata cu termometrul a fost cuprinsa intre 48-52°C.

Numarator particule TSI 8532

Rezultatele masuratorilor

Test  1PM1Intrare in echipament64,6 mg/m³
Test 2PM1Iesire din echipament2.5 mg/m³96,13% eficienta
Test 3PM2.5Intrare in echipament138 mg/m³
Test 4PM2.5Iesire din echipament5,77 mg/m³95,82% eficienta
Test 5PM10Intrare in echipament65,9 mg/m³
Test 6PM10Iesire din echipament3,62 mg/m³97,59% eficienta

Solutia finala oferita

Solutia finala propusa de catre noi este echipamentul REVEN X-CYCLONE seria RKE care poate filtra pana la 10.000 m3/h aer poluat cu fum si praf fin. Acesta se monteaza in tubulatura din proces si foloseste ventilatorul de extractie al clientului.

Tot ce trebuie sa faca un client care detine un RKE, este sa spele celulele cu degresant industrial o data la … cine stie cat timp. Poate fi 1 luna, 3 luni sau peste 6 luni de functionare. Totul depinde de procesul de productie si numarul de schimburi in care se lucreaza.

Pentru cantitatea foarte mica de particule care reusesc sa scape, recomandam sa se puna o treapta de filtrare fina, ajungand astfel pana la 100% eficienta.

Echipamentul RKE fabricat din inox si care are clasa energetica A, este dotat cu senzor de debit si indicator de mentenanta, care spune atunci cand necesita spalare.

REVEN RKE filtrare electrostatica fum, praf fin, si ulei

Daca si tu ai probleme cu filtrarea fumului si/sau a prafului fin din procesul de productie si vrei cea mai buna solutie, te invitam sa apelezi la programul nostru Reven Instant Test Drive si sa ne trimiti o solicitare pe contact [at] reven.ro cu cat mai multe detalii.

Dupa o evaluare iti oferim toate informatiile de care ai nevoie si iti spunem cand este disponibil un echipament de test.

Bogdan Briceag,

Consultant filtrare aer industrial

0737.624.882